luni, 22 iulie 2013

Sapun de rufeUn sapun traditional, dupa reteta bunicii. Doar ca am folosit untura proaspata de porc, NAOH si apa distilata (bunica folosea resturi de grasimi, le valorifica). Atat si nimic mai mult! Am preferat sa nu ma abat de la traditie, asa ca n-am adaugat nimic! Dar nimic!!!!!
Curata bine, face o spuma moderata. Continutul mare de glicerina rezultata in urma procesului de saponificare protejeaza mainile.
Recomand acest sapun pentru spalarea rufelor in cazul sensibilitatii pielii la produsele chimice, si in mod special spalarii hainitelor pentru copii. Este motivul pentru care nu am adaugat uleiuri esentiale pentru aroma si nici unt de cocos, care desi este foarte indicat, face o spuma bogata, de nedorit in cazul folosirii acestui sapun ca detergent.
 Cum se obtine detergentul? Simplu: din 4 bucati de sapun, se obtin 5 l de detergent lichid  (2 peturi). Se taie sapunurile in bucati mai mici (se pot si razui), se pun la fiert intr-un vas cu apa, pana se topesc. Pentru omogenizare, eu folosesc la final blenderul. Dupa racire, se toarna in recipiente. Atentie la vascozitate!!!!! Daca e prea mare, se toarna greu din recipient! Se poate regla fara nici o problema cu apa sau adaos de sapun.
Tot din acest sapun imi prepar detergent pentru vase. Pentru asta, adaug in sapunul lichefiat sare (cam 2 linguri la 500ml pasta) si sucul de la 2 lamai (ajuta la degresare). Pentru o culoare placuta, eu adaug albastru de metil, care este si un excelent dezinfectant!


Pret 7 ron/buc.  (170g)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu